On College Football Trivia: More All-Time

Last week I had a dozen questions about college football’s all-time winning teams. This time let’s take a peak at other all-time team records with a baker’s dozen. Caution – these are tough.  Answers are below the video of Cheer Cincinnati, the UC fight song. Actually, it’s not my favorite of the UC spirit songs. Let us know how you did or what you thought.

Multiple Choice Questions
1 – Excluding South Florida, which member of a BCS conference has won the fewest games? Indiana, Kansas State, Rutgers, Virginia, Wake Forest

2- Michigan, Navy, Nebraska, Penn State, Syracuse, and Virginia have played the most games. Which school has played the most?

3 – Which school with “State” in their name has won the most games? Florida State, LSU, Ohio State, Penn State

4 – Which school has lost the most games? Indiana, Iowa State, Northwestern, Tulane, Wake Forest

5 – Which school has the most ties? Georgia, Navy, NC State, Ohio State, TCU

6 – Which school has scored the most points? Michigan, Oklahoma, Penn State, Texas, USC

7 – Which school has allowed the most points? Colorado State, Indiana, Northwestern, Rutgers, Tulane

9 – Which school has the greatest points scored-points allowed differential? (Absolute value: thus positive or negative): Northwester, Michigan, Oklahoma, Tennessee, USC

10 – Michigan has won the most games, but which of the following have the highest winning percentage? Boise, Michigan, Notre Dame, Oklahoma South Florida

11 – If its school were added together, which of the 50 states has won the most games? Here’s the top 5: California, Louisiana, Michigan, Ohio, Texas

12 – Better yet, try arranging the states in #10 in order. OK, here’s a hint. The last one listed was the answer to the previous question.

13 – Here’s one on the same line. Since states have a different number of football-playing schools, these 3 states have the highest number of wins to schools ratio: Alabama, Oklahoma, and Pennsylvania. Which has the best ratio?

Answers
1 – Excluding South Florida, which member of a BCS conference has won the fewest games? Indiana, Kansas State, Rutgers, Virginia, Wake Forest – Answer:  Wake Forest (406). Actually 32 fewer than Louisville, who has 1 less win than Indiana but played 211 fewer games.

2- Michigan, Navy, Nebraska, Penn State, Syracuse, and Virginia have played the most games. Which school has played the most?  Answer: Michigan (1207) has played 1 more than Navy.

3 – Which school with “State” in their name has won the most games? Florida State, LSU, Ohio State, Penn State – Answer: Ohio State (808) has won 1 more game than Penn State

4 – Which school has lost the most games? Indiana, Iowa State, Northwestern, Tulane, Wake Forest – Answer: Northwestern (614) is the leading loser followed by Indiana (603)

5 – Which school has the most ties? Georgia, Navy, Kansas, Ohio State, TCU – Answer: Tough question, but Kansas (58) with one more tie than Navy and TCU

6 – Which school has scored the most points? Michigan, Oklahoma, Penn State, Texas, USC – Answer: It’s not team with the most wins (Michigan) who would be second (+11 over Nebraska), but the answer is Oklahoma (30493), that’s 807 more points over 66 fewer games

7 – Which school has allowed the most points? Kansas State, Indiana, Northwestern, Rutgers, New Mexico State – Answer: Northwestern (22714) followed by New Mexico State (21819). Interestingly, the Aggies have played 134 fewer games.

9 – Which school has the greatest points scored-points allowed differential? (Absolute value: thus positive or negative): Northwestern, Michigan, Oklahoma, Tennessee, USC – Answer: Michigan has the greatest scoring differential (16451) followed by Oklahoma (16225) – a wider margin than the widest negative differential (Northwestern’s -5229).

10 – Michigan has won the most games, but which of the following have the highest winning percentage? Boise, Michigan, Notre Dame, Oklahoma South Florida – Answer: It’s still Michigan (.738) followed by Notre Dame (.736)

11 – If its school were added together, which of the 50 states has won the most games? Here’s the top 5: California, Louisiana, Michigan, Ohio, Texas – Answer: Texas (5113) following by Ohio (4229)

12 – Better yet, try arranging the states in #10 in order. OK, here’s a hint. The last one listed was the answer to the previous question. Answer: Texas, Ohio, California, Michigan, Lousiana

13 – Here’s one on the same line. Since states have a different number of football-playing schools, these 3 states have the highest number of wins to schools ratio: Alabama, Oklahoma, and Pennsylvania. Which has the best ratio? Answer: Alabama (Alabama, Auburn, & Troy) has 2054 wins averaging 684.67 wins per school – which is better than second place Pennsylvania’s (Penn State, Pitt, & Temple) 617.33 wins per school, just bettering Oklahoma’s (Oklahoma, Oklahoma State, & Tulsa) 616 wins per school.

Source: College Football Warehouse

About these ads

4 thoughts on “On College Football Trivia: More All-Time

  1. I knew that about Oklahoma being the top scoring team ever, and you should see the scores they had at the turn of the century when Bennie Owen was coaching them. It wasn’t uncommon for them to put up 100 points in a game with him at the helm.

    Then you throw in Wilkinson’s complex offense in the 1950s as well as the Wishbone by Switzer in the 1970s and 1980s, and it’s easy to see that(loved the “hang a half a hundred on ‘em and go home” line by Switzer in his days there). And now, the offense will add to that after a record-setting year of points scored in 2008.

    Good stuff as always! It’s almost here!

    • David,
      Your Sooners do have a long history of racking up points. One must wonder how many they scored over 30 and lost!

      These were tough questions. Hope you also saw last weeks. Thanks for visiting.

  2. Well, I’m not going to lie when I say that I only got two right. Someone needs to brush up on his history. The same questions would be interesting over the last ten years. I might have to look into that. Hey…. I got a question for ya…. What is the best conference in the United States? Answer: The Pac-10 ;) Okay, okay…. I’m just kidding…. but I just can’t help it sometimes.

    • Jacob,
      To be honest, my guesses would have been as good or bad as yours. I actually put it together not so much as a test, but as a way to get some bits of information out there. Much more fun than a list.

      But I must say, the two questions about the states I had to calculate to determine the answer that I wondered about.

      Thanks for the comment.

Comment with respect.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s