On CFB Week 1 OOC

College football’s opening week stretches over the next five days. Although a few teams face conference competition to open the college football season, most start with an out-of-conference (OOC) opponent. Despite 21.7% of BCS team’s OOC are against nonD1 teams and only 35.3% of BCS’s team’s OOC pair BCS teams against each other (source), and 69% of BCS teams OOC are at home (source), there are some interesting OOC matchups in Week 1. Here are ten OOC games that pique my interest.

  • Alabama v. Va. Tech (Atlanta)
  • BYU v. Oklahoma (Arlington)
  • Central Michigan @ Arizona
  • Georgia @ Oklahoma State
  • Maryland @ Cal
  • Mississippi @ Memphis
  • Missouri v. Illinois (St. Louis)
  • Navy @ Ohio State
  • Oregon @ Boise St.
  • South Carolina @ NC State

As a MAC grad I wonder how many games MAC teams will win this weekend? Which team will have the biggest win?

  • Akron @ Penn State
  • North Texas @ Ball State
  • Troy @ Bowling Green
  • Buffalo @ UTEP
  • Central Michigan @ Arizona
  • Army @ Eastern Michigan
  • Coastal Carolina @ Kent State
  • Miami v. Kentucky (Cincinnati)
  • Northern Illinois @ Wisconsin
  • UConn @ Ohio U
  • Villanova @ Temple
  • Toledo @ Purdue
  • Western Michigan @ Michigan

On College Football Trivia: More All-Time

Last week I had a dozen questions about college football’s all-time winning teams. This time let’s take a peak at other all-time team records with a baker’s dozen. Caution – these are tough.  Answers are below the video of Cheer Cincinnati, the UC fight song. Actually, it’s not my favorite of the UC spirit songs. Let us know how you did or what you thought.

Multiple Choice Questions
1 – Excluding South Florida, which member of a BCS conference has won the fewest games? Indiana, Kansas State, Rutgers, Virginia, Wake Forest

2- Michigan, Navy, Nebraska, Penn State, Syracuse, and Virginia have played the most games. Which school has played the most?

3 – Which school with “State” in their name has won the most games? Florida State, LSU, Ohio State, Penn State

4 – Which school has lost the most games? Indiana, Iowa State, Northwestern, Tulane, Wake Forest

5 – Which school has the most ties? Georgia, Navy, NC State, Ohio State, TCU

6 – Which school has scored the most points? Michigan, Oklahoma, Penn State, Texas, USC

7 – Which school has allowed the most points? Colorado State, Indiana, Northwestern, Rutgers, Tulane

9 – Which school has the greatest points scored-points allowed differential? (Absolute value: thus positive or negative): Northwester, Michigan, Oklahoma, Tennessee, USC

10 – Michigan has won the most games, but which of the following have the highest winning percentage? Boise, Michigan, Notre Dame, Oklahoma South Florida

11 – If its school were added together, which of the 50 states has won the most games? Here’s the top 5: California, Louisiana, Michigan, Ohio, Texas

12 – Better yet, try arranging the states in #10 in order. OK, here’s a hint. The last one listed was the answer to the previous question.

13 – Here’s one on the same line. Since states have a different number of football-playing schools, these 3 states have the highest number of wins to schools ratio: Alabama, Oklahoma, and Pennsylvania. Which has the best ratio?

Answers
1 – Excluding South Florida, which member of a BCS conference has won the fewest games? Indiana, Kansas State, Rutgers, Virginia, Wake Forest – Answer:  Wake Forest (406). Actually 32 fewer than Louisville, who has 1 less win than Indiana but played 211 fewer games.

2- Michigan, Navy, Nebraska, Penn State, Syracuse, and Virginia have played the most games. Which school has played the most?  Answer: Michigan (1207) has played 1 more than Navy.

3 – Which school with “State” in their name has won the most games? Florida State, LSU, Ohio State, Penn State – Answer: Ohio State (808) has won 1 more game than Penn State

4 – Which school has lost the most games? Indiana, Iowa State, Northwestern, Tulane, Wake Forest – Answer: Northwestern (614) is the leading loser followed by Indiana (603)

5 – Which school has the most ties? Georgia, Navy, Kansas, Ohio State, TCU – Answer: Tough question, but Kansas (58) with one more tie than Navy and TCU

6 – Which school has scored the most points? Michigan, Oklahoma, Penn State, Texas, USC – Answer: It’s not team with the most wins (Michigan) who would be second (+11 over Nebraska), but the answer is Oklahoma (30493), that’s 807 more points over 66 fewer games

7 – Which school has allowed the most points? Kansas State, Indiana, Northwestern, Rutgers, New Mexico State – Answer: Northwestern (22714) followed by New Mexico State (21819). Interestingly, the Aggies have played 134 fewer games.

9 – Which school has the greatest points scored-points allowed differential? (Absolute value: thus positive or negative): Northwestern, Michigan, Oklahoma, Tennessee, USC – Answer: Michigan has the greatest scoring differential (16451) followed by Oklahoma (16225) – a wider margin than the widest negative differential (Northwestern’s -5229).

10 – Michigan has won the most games, but which of the following have the highest winning percentage? Boise, Michigan, Notre Dame, Oklahoma South Florida – Answer: It’s still Michigan (.738) followed by Notre Dame (.736)

11 – If its school were added together, which of the 50 states has won the most games? Here’s the top 5: California, Louisiana, Michigan, Ohio, Texas – Answer: Texas (5113) following by Ohio (4229)

12 – Better yet, try arranging the states in #10 in order. OK, here’s a hint. The last one listed was the answer to the previous question. Answer: Texas, Ohio, California, Michigan, Lousiana

13 – Here’s one on the same line. Since states have a different number of football-playing schools, these 3 states have the highest number of wins to schools ratio: Alabama, Oklahoma, and Pennsylvania. Which has the best ratio? Answer: Alabama (Alabama, Auburn, & Troy) has 2054 wins averaging 684.67 wins per school – which is better than second place Pennsylvania’s (Penn State, Pitt, & Temple) 617.33 wins per school, just bettering Oklahoma’s (Oklahoma, Oklahoma State, & Tulsa) 616 wins per school.

Source: College Football Warehouse

On College Football Trivia: Wins

With college football only a short time away, here are a few trivia questions about all-time records. Of course answers are in terms of the date of this post. Answers are below the short video of my undergraduate college fight song. Go Falcons!

Multiple Choice Questions
1) Which school has won the most games? Alabama, Michigan, Oklahoma, Ohio State, Texas, USC

2) Which current Big 12 school has won the most games? Colorado, Nebraska, Oklahoma, Texas

3) Which current SEC school has won the most games? Alabama, Auburn, Florida, LSU, Tennessee

4) Which ACC school has won the most games? Clemson, Georgia Tech, Miami, North Carolina, Virginia Tech

5) Which Big East school has won the most games? Cincinnati, Pitt, Syracuse, West Virginia

6) Which PAC-10 school has won the most games? Cal, Stanford, UCLA, USC, Washington

7) Which MAC school is in the top 25 in terms of wins? Bowling Green, Central Michigan, Miami, Northern Illinois, Toledo

8- Which current WAC school has won the most games? Boise, Fresno, Hawaii, Louisiana Tech

9) Which current Mountain West school has won the most games? Air Force, BYU, TCU, Utah, Wyoming

10) Which current Conference USA school has won the most games? East Carolina, Houston, Marshall, Southern Mississippi, Tulsa

11) Which current Sun Belt team has won the most games? Louisiana Lafayette, Middle Tennessee, North Texas, Troy,

12) Which service academy has won the most games? Air Force, Army, Navy

Answers
1) Which school has won the most games? Alabama, Michigan, Oklahoma, Ohio State, Texas, USC: Answer: Michigan (872), 40 more than 2nd place Texas

2) Which current Big 12 school has won the most games? Colorado, Nebraska, Oklahoma, Texas. Answer: Texas (832), 5 more than Nebraska

3) Which current SEC school has won the most games? Alabama, Auburn, Florida, LSU, Tennessee. Answer: Alabama (799) 7th all-time and 23 more than Tennessee

4) Which ACC school has won the most games? Clemson, Georgia Tech, Miami, North Carolina, Virginia Tech. Answer: Georgia Tech (665), 16th all-time and 7 more than Va. Tech

5) Which Big East school has won the most games? Cincinnati, Pitt, Syracuse, West Virginia. Answer: Syracuse (674), 14th all-time and 1 more than West Virginia

6) Which PAC-10 school has won the most games? Cal, Stanford, UCLA, USC, Washington. Answer: USC (766), 10th all-time and 113 more than Washington

7) Which MAC school is in the top 25 in terms of wins? Bowling Green, Central Michigan, Miami, Northern Illinois, Toledo. Answer: Miami (650), 22nd all-time and 91 more than Central Michigan

8- Which current WAC school has won the most games? Boise, Fresno, Hawaii, Louisiana Tech. Answer: Louisiana Tech (545), 52nd all-time and 7 more than Fresno

9) Which current Mountain West school has won the most games? Air Force, BYU, TCU, Utah, Wyoming. Answer: Utah (607), 34th all-time and 51 more than TCU

10) Which current Conference USA school has won the most games? East Carolina, Houston, Marshall, Southern Mississippi, Tulsa. Answer: Tulsa (560), 45th all-time and 27 more than Southern Mississippi

11) Which current Sun Belt team has won the most games? Louisiana Lafayette, Middle Tennessee, North Texas, Troy. Answer: Middle Tenneesee (509), 64th all-time and 37 more than Troy

12) Which service academy has won the most games? Air Force, Army, Navy. Answer: Army (636), 26th all-time and 3 more than Navy

Data Source: College Football Warehouse

2009 PreSeason Top 10: College Football

College football air is approaching. The stores shelves contain numerous magazines. The frequency of daily news and articles is increasing. The bloggers are firing up. Spirit attire is returning to clothing departments. Trips to games are being planned. But before the pre-season rankings, let’s establish the criteria.

Ranking Criteria

  • Last year doesn’t count
  • Nor does the year before that
  • Nor any other year
  • Traditions don’t count
  • Expectations don’t count
  • Power Conference membership doesn’t count
  • Band program doesn’t count
  • Hosting ESPN Game Day doesn’t count
  • Storied history doesn’t count
  • Home attendance doesn’t count
  • Number of times on TV doesn’t count
  • National Anthem singers don’t count
  • Number of alumni doesn’t count
  • Famous mascots don’t count
  • Fight and spirit songs don’t count
  • Number of issued press passes doesn’t count
  • Played in fabled game doesn’t count
  • Hype doesn’t count
  • Famous alumni don’t count
  • Media market doesn’t count
  • Bowl history doesn’t count
  • Number of 5-star recruits doesn’t count
  • Famous celebs in the stands don’t count
  • Amount of school clothing sold doesn’t count
  • Past legendary coaches don’t count
  • Number of players in the NFL doesn’t count
  • Loving or hating Notre Dame doesn’t count
  • Preseason predictions don’t count
  • What ESPN says doesn’t count
  • Preseason predictions by magazines don’t count
  • Number of returning lettermen doesn’t count
  • Tailgating attendance doesn’t count
  • Number of research grants doesn’t count
  • Number of past and current All-Americans doesn’t count
  • Number of televised games doesn’t count

PreSeason College Football Top 10

The only thing that matters is who the team played and did they win or lose. Nothing else and nothing more – and no games have been played.

2009 College Football Home and Away

As a whole, BCS teams have the biggest facilities, thus home games are a financial bonanza. This year (2009) is the first time I examined the home-away breakdown of out-of-conference (OOC) games as shown on the chart below by conferences.

OOChomeAway09Notes
7 of 66 teams host all OOC games: Auburn, Florida, Michigan North Carolina State, Oklahoma State, Penn State, and Tennessee

An additional 5 teams also don’t travel other than to a neutral site: Alabama, Kentucky, Ohio State, Oklahoma, Texas A&M – Included with the 7 above, 12 or 66 (18.2%) lack any true away OOC games

In many cases, neutral sites are cities nearby the nonBCS school, yet (depending on the location) the BCS school may dominate the crowd. The most bizarre OOC game on a neutral site is Notre Dame-Washington State in San Antonio, Texas

Only 2 of 66 BCS teams (3%) play more OOC away games than home: UConn & USC

Cheers to the following BCS teams willing to travel to the MAC

  • UConn @ Ohio U
  • Pitt @ Buffalo
  • Cincinnati @ Miami
  • Indiana @ Akron
  • Colorado @ Toledo

Cheers to the following BCS teams willing to travel to the Sun Belt

  • Mississippi State @ Middle Tennessee
  • South Florida @ Western Kentucky
  • Kansas State @ Louisiana Lafayette

Any conclusions?

Other Reports