On College Football Trivia: More All-Time

Last week I had a dozen questions about college football’s all-time winning teams. This time let’s take a peak at other all-time team records with a baker’s dozen. Caution – these are tough.  Answers are below the video of Cheer Cincinnati, the UC fight song. Actually, it’s not my favorite of the UC spirit songs. Let us know how you did or what you thought.

Multiple Choice Questions
1 – Excluding South Florida, which member of a BCS conference has won the fewest games? Indiana, Kansas State, Rutgers, Virginia, Wake Forest

2- Michigan, Navy, Nebraska, Penn State, Syracuse, and Virginia have played the most games. Which school has played the most?

3 – Which school with “State” in their name has won the most games? Florida State, LSU, Ohio State, Penn State

4 – Which school has lost the most games? Indiana, Iowa State, Northwestern, Tulane, Wake Forest

5 – Which school has the most ties? Georgia, Navy, NC State, Ohio State, TCU

6 – Which school has scored the most points? Michigan, Oklahoma, Penn State, Texas, USC

7 – Which school has allowed the most points? Colorado State, Indiana, Northwestern, Rutgers, Tulane

9 – Which school has the greatest points scored-points allowed differential? (Absolute value: thus positive or negative): Northwester, Michigan, Oklahoma, Tennessee, USC

10 – Michigan has won the most games, but which of the following have the highest winning percentage? Boise, Michigan, Notre Dame, Oklahoma South Florida

11 – If its school were added together, which of the 50 states has won the most games? Here’s the top 5: California, Louisiana, Michigan, Ohio, Texas

12 – Better yet, try arranging the states in #10 in order. OK, here’s a hint. The last one listed was the answer to the previous question.

13 – Here’s one on the same line. Since states have a different number of football-playing schools, these 3 states have the highest number of wins to schools ratio: Alabama, Oklahoma, and Pennsylvania. Which has the best ratio?

Answers
1 – Excluding South Florida, which member of a BCS conference has won the fewest games? Indiana, Kansas State, Rutgers, Virginia, Wake Forest – Answer:  Wake Forest (406). Actually 32 fewer than Louisville, who has 1 less win than Indiana but played 211 fewer games.

2- Michigan, Navy, Nebraska, Penn State, Syracuse, and Virginia have played the most games. Which school has played the most?  Answer: Michigan (1207) has played 1 more than Navy.

3 – Which school with “State” in their name has won the most games? Florida State, LSU, Ohio State, Penn State – Answer: Ohio State (808) has won 1 more game than Penn State

4 – Which school has lost the most games? Indiana, Iowa State, Northwestern, Tulane, Wake Forest – Answer: Northwestern (614) is the leading loser followed by Indiana (603)

5 – Which school has the most ties? Georgia, Navy, Kansas, Ohio State, TCU – Answer: Tough question, but Kansas (58) with one more tie than Navy and TCU

6 – Which school has scored the most points? Michigan, Oklahoma, Penn State, Texas, USC – Answer: It’s not team with the most wins (Michigan) who would be second (+11 over Nebraska), but the answer is Oklahoma (30493), that’s 807 more points over 66 fewer games

7 – Which school has allowed the most points? Kansas State, Indiana, Northwestern, Rutgers, New Mexico State – Answer: Northwestern (22714) followed by New Mexico State (21819). Interestingly, the Aggies have played 134 fewer games.

9 – Which school has the greatest points scored-points allowed differential? (Absolute value: thus positive or negative): Northwestern, Michigan, Oklahoma, Tennessee, USC – Answer: Michigan has the greatest scoring differential (16451) followed by Oklahoma (16225) – a wider margin than the widest negative differential (Northwestern’s -5229).

10 – Michigan has won the most games, but which of the following have the highest winning percentage? Boise, Michigan, Notre Dame, Oklahoma South Florida – Answer: It’s still Michigan (.738) followed by Notre Dame (.736)

11 – If its school were added together, which of the 50 states has won the most games? Here’s the top 5: California, Louisiana, Michigan, Ohio, Texas – Answer: Texas (5113) following by Ohio (4229)

12 – Better yet, try arranging the states in #10 in order. OK, here’s a hint. The last one listed was the answer to the previous question. Answer: Texas, Ohio, California, Michigan, Lousiana

13 – Here’s one on the same line. Since states have a different number of football-playing schools, these 3 states have the highest number of wins to schools ratio: Alabama, Oklahoma, and Pennsylvania. Which has the best ratio? Answer: Alabama (Alabama, Auburn, & Troy) has 2054 wins averaging 684.67 wins per school – which is better than second place Pennsylvania’s (Penn State, Pitt, & Temple) 617.33 wins per school, just bettering Oklahoma’s (Oklahoma, Oklahoma State, & Tulsa) 616 wins per school.

Source: College Football Warehouse

On College Football Trivia: Wins

With college football only a short time away, here are a few trivia questions about all-time records. Of course answers are in terms of the date of this post. Answers are below the short video of my undergraduate college fight song. Go Falcons!

Multiple Choice Questions
1) Which school has won the most games? Alabama, Michigan, Oklahoma, Ohio State, Texas, USC

2) Which current Big 12 school has won the most games? Colorado, Nebraska, Oklahoma, Texas

3) Which current SEC school has won the most games? Alabama, Auburn, Florida, LSU, Tennessee

4) Which ACC school has won the most games? Clemson, Georgia Tech, Miami, North Carolina, Virginia Tech

5) Which Big East school has won the most games? Cincinnati, Pitt, Syracuse, West Virginia

6) Which PAC-10 school has won the most games? Cal, Stanford, UCLA, USC, Washington

7) Which MAC school is in the top 25 in terms of wins? Bowling Green, Central Michigan, Miami, Northern Illinois, Toledo

8- Which current WAC school has won the most games? Boise, Fresno, Hawaii, Louisiana Tech

9) Which current Mountain West school has won the most games? Air Force, BYU, TCU, Utah, Wyoming

10) Which current Conference USA school has won the most games? East Carolina, Houston, Marshall, Southern Mississippi, Tulsa

11) Which current Sun Belt team has won the most games? Louisiana Lafayette, Middle Tennessee, North Texas, Troy,

12) Which service academy has won the most games? Air Force, Army, Navy

Answers
1) Which school has won the most games? Alabama, Michigan, Oklahoma, Ohio State, Texas, USC: Answer: Michigan (872), 40 more than 2nd place Texas

2) Which current Big 12 school has won the most games? Colorado, Nebraska, Oklahoma, Texas. Answer: Texas (832), 5 more than Nebraska

3) Which current SEC school has won the most games? Alabama, Auburn, Florida, LSU, Tennessee. Answer: Alabama (799) 7th all-time and 23 more than Tennessee

4) Which ACC school has won the most games? Clemson, Georgia Tech, Miami, North Carolina, Virginia Tech. Answer: Georgia Tech (665), 16th all-time and 7 more than Va. Tech

5) Which Big East school has won the most games? Cincinnati, Pitt, Syracuse, West Virginia. Answer: Syracuse (674), 14th all-time and 1 more than West Virginia

6) Which PAC-10 school has won the most games? Cal, Stanford, UCLA, USC, Washington. Answer: USC (766), 10th all-time and 113 more than Washington

7) Which MAC school is in the top 25 in terms of wins? Bowling Green, Central Michigan, Miami, Northern Illinois, Toledo. Answer: Miami (650), 22nd all-time and 91 more than Central Michigan

8- Which current WAC school has won the most games? Boise, Fresno, Hawaii, Louisiana Tech. Answer: Louisiana Tech (545), 52nd all-time and 7 more than Fresno

9) Which current Mountain West school has won the most games? Air Force, BYU, TCU, Utah, Wyoming. Answer: Utah (607), 34th all-time and 51 more than TCU

10) Which current Conference USA school has won the most games? East Carolina, Houston, Marshall, Southern Mississippi, Tulsa. Answer: Tulsa (560), 45th all-time and 27 more than Southern Mississippi

11) Which current Sun Belt team has won the most games? Louisiana Lafayette, Middle Tennessee, North Texas, Troy. Answer: Middle Tenneesee (509), 64th all-time and 37 more than Troy

12) Which service academy has won the most games? Air Force, Army, Navy. Answer: Army (636), 26th all-time and 3 more than Navy

Data Source: College Football Warehouse